Hyppää sisältöön

Jouni Koskela ja Jarmo Hakanen laativat kaikkien aikojen urheilutilastointiin Pirkanmaan maakuntarajoihin liittyvät ohjeet

| Edunvalvonta, Pirkanmaan liitto

Urheilujärjestöjen valtakunnalliset aluejaot eivät anna oikeaa kuvaa Pirkanmaasta, joka oli pitkään julkisessa hallinnossa hajanaista aluetta. Se on sitä osin edelleen vapaaehtoisessa järjestötoiminnassa.

Urheilutilastoinnin pohjana alueellisesti ovat yleensä urheilujärjestöjen valtakunnalliset aluejaot. Ne eivät anna kuitenkaan oikeaa kuvaa Pirkanmaasta, joka oli pitkään julkisessa hallinnossa hajanaista aluetta, ja joka on sitä osin edelleen vapaaehtoisessa järjestötoiminnassa. Pirkanmaa kuuluu tällä hetkellä liikunnan ja urheilun valtakunnallisessa aluejaossa Hämeen Liikunnan ja Urheilun alueeseen, johon kuuluu myös Kanta-Häme. Urheilun erikoisliittojen aluejaossa Pirkanmaa kuuluu jopa kolmeen alueeseen, esimerkkinä Suomen Urheiluliitto (SUL) (yleisurheilu): Häme, Satakunta ja Lahden seutu.

Kun urheilutulosten kaikkien aikojen tilastoja tai muuta vastaavaa urheilutilastointia tehdään maakuntapohjaisesti, tulee ratkaista myös vuosikymmenten aikana tapahtuneet maakuntarajojen muutokset ja niiden mahdollinen vaikutus tilastoihin.

Pirkanmaan liiton edunvalvontapäällikkö Jouni Koskela ja Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtaja, liikuntaneuvos Jarmo Hakanen laativat ja julkaisivat Pirkanmaan maakunnan urheilutulosten kaikkien aikojen tilastojen kokoamista varten maakuntaperusteet tulkinta- ja toimintaohjeineen. SUL:n liittovaltuuston puheenjohtajana toimiva Hakanen on julkaissut muun muassa yleisurheilun Pirkanmaan kaikkien aikojen 10 parhaan tilastot naisissa ja miehissä. Pirkan Ukon titteliä kantava Koskela tunnetaan aktiivisena urheilumiehenä.

Ohjeiden perusvuosi on 1990, jota voi kutsua urheilutermein tukijalkavuodeksi. Tuolloin Pirkanmaan maakuntaliitto ja Tampereen seutukaavaliitto yhdistyivät ja muodostettiin Pirkanmaan liitto. 1990-luvulla toiminnallis-taloudellisista maakunnista tuli lakisääteisiä kuntayhtymiä ja läänijaon sijaan maakuntajaosta tuli aluehallinnon perusaluejako.

Vuonna 1990 Pirkanmaan maakunnan muodostivat 34 kuntaa, jotka olivat Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Kuhmalahti, Kuorevesi, Kuru, Kylmäkoski, Lempäälä, Luopioinen, Längelmäki, Mouhijärvi, Mänttä, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sahalahti, Suodenniemi, Tampere, Toijala, Urjala, Valkeakoski, Vammala, Vesilahti, Viiala, Viljakkala, Vilppula, Virrat, Ylöjärvi ja Äetsä.

Kun tukijalkavuoden 1990 luettelon mukainen kunta on täyttänyt tuolloin Pirkanmaan maakuntaan kuulumisen perusteen, niin se luetaan urheiluseurojensa kautta koko sitä edeltävältä ajalta Pirkanmaan tilastoihin mukaan. Pirkanmaan maakuntarajoissa tapahtuneet muutokset vuoden 1990 jälkeen, ja sen jälkeen tehdyt, maakuntaan kuulumiseen vaikuttavat tulokset, otetaan tilastoinnissa joko lisäyksenä tai vähennyksenä huomioon.

Nykyisin Pirkanmaahan kuuluu kuntaliitosten ja maakuntarajoilla tapahtuneiden muutosten jälkeen 23 kuntaa, jotka ovat Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Koskela ja Hakanen suosittelevat näiden ohjeiden käyttämistä Pirkanmaan urheilutulosten kaikkien aikojen tilastoinnissa.

Perusteet ja ohjeet on lähetetty arkistoitavaksi Pirkanmaan liittoon sekä lähetetty tilastoinneissa käytettäväksi valtakunnallisille ja alueellisille urheilu- ja liikuntajärjestöille.

Perusteet ja ohjeet löytyvät tämän linkin takaa.

Lisätietoja:

Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtaja, liikuntaneuvos Jarmo Hakanen, 050 554 1358, jarmo.hakanen@tampereenpyrinto.fi

Kaikki artikkelit
Created with Sketch.