Osaaminen, kestävä kehitys sekä elinkeinotoiminnan ja työllisyyden vahvistuminen ovat aluekehittämisessä keskeisiä. Maakunnan menestystekijöitä ovat muutosjoustavuus, kyky selviytyä yllättävistäkin muutoksista ja hyödyntää avautuvat mahdollisuudet. Kehittämistyö perustuu olemassa oleviin vahvuuksiin.
Aluekehittämisen tavoitteista ja toimenpiteistä päätetään maakunnittain. Pirkanmaa haluaa erikoistua älykkäästi - olla iskukykyinen, avoin ja hakea radikaaleja palveluinnovaatioita. Kehittämistyössä arvostetaan omaehtoisuutta ja monikulttuurisuutta. Yhtenäinen Pirkanmaa toimii ihmiskeskeisesti, kansainvälisesti, yhteistyöhakuisesti ja ympäristövastuullisesti.
Aluekehittämistä tehdään useissa teemoissa. Työ voi kohdistua innovaatioihin ja alustoihin, teknologiaan, elinkeinoihin, toimintatapoihin ja yhteistyömuotoihin. Kohteena voi olla myös kulttuuri, matkailu, liikennejärjestelmä ja maaseutu. Nämä myös lomittuvat ja liittyvät toisiinsa monin tavoin.
Vuorovaikutteinen tapa tehdä työtä on keskeistä kehitystyössä. Maakunnan toimijat määrittelevät yhdessä tavoitteet ja keinot. Samalla toimijat sitoutuvat toteutukseen. Rahoitus kootaan eri lähteistä, kuten valtion budjetin määrärahoista, EU:n rakennepoliittista ohjelmista sekä kunnilta ja yksityisiltä tahoilta.
Maakuntaohjelma
Maakuntaohjelma sovittaa yhteen Pirkanmaan omat, maakunnan toimijoille yhteiset sekä Suomen kansalliset ja Euroopan unionin ylikansalliset kehittämistavoitteet. Uudessa maakuntaohjelmassa Pirkanmaan yhteiset kehittämistehtävät / missiot ovat:
- Pirkanmaalla tehdään osaamisesta ja tiedosta arvoa
- Pirkanmaalla liiketoiminta uudistuu ja kasvaa vastuullisesti
- Pirkanmaalla kukaan ei syrjäydy
- Pirkanmaalla asutaan ja liikutaan kestävästi
- Pirkanmaa vahvistuu kansainvälisyydestä.
Maakuntaohjelma on voimassa vuoden 2025 loppuun. Tutustu tarkemmin maakuntaohjelmaan täällä.
Lisätietoja: