– Maanantaina maakuntavaltuusto hyväksyi vaihemaakuntakaavan, mutta sen rinnalle käynnistyi jo viime vuonna uuden teollisuuden vaihekaavan valmistelu. Pystyimme reagoimaan kunnilta tulleeseen toiveeseen poikkeuksellisen nopeasti, ja osaltamme helpottamaan sitä, että kasvumaakunnan kasvu jatkuu kestävästi, maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen sanoo.
– Kriittisten investointien rahoituspäätöksiin tarvitsemme lisää poliittista vipuvoimaa lähitulevaisuudessa. Yhteistä vaikuttamista omien luottamushenkilöidemme kanssa on tarpeen edelleen tiivistää ja systematisoida. Tulosten saavuttamiseksi tarvitsemme työhömme mukaan kuntien ja maakunnan luottamushenkilöiden sekä kansanedustajien ja kulloistenkin ministereiden täyden tuen, Ahonen lisää.
EU-edunvalvonta ja turvallisuus tärkeitä kärkiä
Pirkanmaan edunvalvonta Brysselissä organisoitui uudelleen EU-toimiston uudistumisella. Pirkanmaan liitto on toimiston yksi keskeinen ylläpitäjä ja ohjaaja. Tulevan ohjelmakauden edunvalvonnassa olemme olleet mukana Etelä- ja Länsi-Suomen maakuntien joukossa. Maakunta tavoittelee EU:n alue- ja rakennepolitiikan rahoituksen vaikuttavuutta, aluelähtöisyyttä sekä tasapainoisuutta ja oikeudenmukaisuutta.
Ylikansallinen alueiden yhteistyö Euroopassa ja NATO-maiden kesken sisältää uudenlaisia mahdollisuuksia maakunnan kunnille ja elinkeinoelämälle, joita varten liitto on käynnistänyt yhteistyötunnusteluja kumppanialueen kanssa. Turvallisuusklusterin näkyvyyttä ja tietoisuutta pirkanmaalaisesta turvallisuusalan edelläkävijyydestä parannettiin useilla eri toimenpiteillä toimintavuoden aikana – esimerkiksi Turvallisuuskomitean vierailu toteutettiin yhdessä Pirkanmaan liiton ja Tampereen kaupungin isännöimänä.
– Pirkanmaan liitto kutsui koolle kokonaisturvallisuuden round table –keskusteluihin maakunnan turvallisuustyön keskeiset voimat useamman kerran toimintavuoden aikana. Keskusteluissa sovitulla tavalla olimme aktiivisia valtionhallinnon suuntaan. Saimme sitä kautta pilottistatuksen osana kansallista selvitystä, joka ministeriöissä (VM ja SM yhdessä) oli käynnistetty alueellisen varautumisen ja tilannekuvatoiminnan kehittämistavan kirkastamiseksi.
Viime vuonna käynnistyivät sekä toisen vaihemaakuntakaavan valmistelu teollisuuden uusista sijaintipaikoista että maakuntaohjelmatyö vuosille 2026–2029. Tulevaisuustarkastelu toteutettiin yhteistyössä Pirkanmaan hyvinvointialueen, Tampereen kaupungin ja Tampereen kaupunkiseudun kanssa. Tulevaisuustyön lopputuloksena oli neljä ulkoisen toimintaympäristön skenaariota ja analyysi niiden vaikutuksista Pirkanmaahan.
Pirkanmaan aluetietopalvelu on uudistumassa. Liitossa on ensimmäistä kertaa kehitetty oma väestöennustetyökalu, jonka avulla on mahdollista luoda toistuvasti sekä maakuntatasoisia että kuntakohtaisia väestöennusteita ja -skenaarioita.
Vuoden 2024 aikana Pirkanmaan liitossa oli joko haettavana tai myönnettiin hankerahoitusta kaikkiaan 7,36 miljoonaa euroa. EAKR-rahoituksen (Euroopan aluekehitysrahaston) haku oli todennäköisesti ohjelmakauden 2021–2027 suurin. Pirkanmaan osaamista ja kyvykkyyksiä vahvistavat hankkeet käsittelevät mm. tekoälyä, puolijohteita, vetyä, turvallisuutta sekä liikuntaa ja hyvinvointia. Pirkanmaan liitto on toiminut Tampereen ekosysteemisopimushankkeiden ja valtakunnallisten vetovastuuhankkeiden rahoittavana viranomaisena. Lisäksi Pirkanmaan liitossa on toiminut Kestävän kaupunkikehittämisen (Innokaupunkien) kansallinen koordinaatio.
Lisätiedot: