Hyppää sisältöön

Parkanon henkilöliikenneaseman kehittämisselvitys on valmistunut

| Hankkeet ja selvitykset, Pirkanmaan liitto, Saavutettavuus ja liikenne

Parkanon asema on alueen vahva solmupiste, jonka onnistunut kehittäminen säteilee elinvoimaa kaupunkiin ja laajasti sen ympäristöön yli maakuntarajojen.

Parkanon asema on pohjoisen Pirkanmaan saavutettavuuden kannalta tärkein solmupiste. Sen merkitys alueelle yli maakuntarajojen myös Satakuntaan ja Etelä-Pohjanmaalle on suuri. Juna on pääasiassa ainoa julkisen liikenteen kulkutapa alueella kaukoliikenteessä. Aseman matkustajamäärät olivat reippaassa kasvussa ennen koronaa. Vuonna 2019 matkustajia oli noin 110 000. Tavoitteena on ylittää 120 000 matkustajan raja ennen vuotta 2025.

Aseman merkitystä ja mahdollisuuksia junaliikenteessä selvitettiin Pirkanmaan liiton ja Parkanon kaupungin teettämässä tutkimuksessa syksyllä 2020. Tutkimuksen yhteydessä tehty käyttäjäkysely sai suursuosion ja kyselyyn saatiin lähes 1200 vastausta.

Parkanosta alkavista ja päättyvistä matkoista pääosa suuntautuu etelään. Parkanossa pysähtyviin juniin nousee ja poistuu yhteensä keskimäärin noin 15–20 matkustajaa. Kaikilla Parkanossa pysähtyvillä junilla on käyttäjäkuntansa. Ruuhkajunilla tältä asemalta nousevia tai poistuvia on kymmeniä.

Parkanon aseman käyttäjäkunta on monipuolinen. Työmatkapendelöijistä moni jättää autonsa tälle asemalle työpäivän ajaksi. Iso osa matkoista on vapaa-ajan matkoja. Matkustustarve voi ajoittua myös iltaan tai viikonloppuun.

Aseman vahvuuksiksi on tunnistettu hyvä junatarjonta ja henkilöautolle kilpailukykyinen matka-aika Tampereelle, Helsinkiin ja Seinäjoelle. Parkanosta pääsee junalla Tampereelle nopeammin kuin joistakin Tampereen lähiöistä.

Parkanon rautatieasema koetaan erittäin tärkeäksi yli maakuntarajojen. Alueen kunnilla on tahtotila kehittää aseman liikennetarjontaa ja asemanseutua. Parkanossa pysähtyvien junavuorojen määrä halutaan säilyttää ennallaan tai lisätä niiden määrää. Pendelöinnin lisäämiseksi nousi esille erityisesti Tampereelta klo 16 lähtevän vuoron pysähtymistarve Parkanossa.

Tärkeimmiksi kehittämistoimenpiteiksi työssä tunnistettiin aseman pysäköintialueen ja kameravalvonnan parantaminen, asemarakennuksen kunnostus sekä aseman palveluiden kehittäminen. VR-Yhtymä Oy on jo vuonna 2019 laatinut suunnitelman asema-alueen kunnostamisesta, mutta vielä suunnitelma ei ole edennyt toteutukseen.

Parkanon kaupunki suunnittelee VR:n kanssa aseman turvallisuuden ja viihtyisyyden parantamisen nopeita toimenpiteitä. Kaupunki valmistelee myös liityntäliikenteen kehittämistä kutsutaksipilotilla aseman ja Parkanon keskustan välillä vuonna 2021.

Suomen ilmastotavoitteiden toteutuminen edellyttää, että liikenteen energiatehokkuutta parannetaan, muun muassa kumipyöräliikenne siirretään raiteille. Parkanon aseman kehittämistoimenpiteillä voidaan osaltaan merkittävästi edistää ilmastotavoitteiden toteuttamista.

Parkanon henkilöliikenneasema. Merkitys ja mahdollisuudet junaliikenteessä -loppuraporttiin pääset tästä linkistä

Esittelyaineistoon pääset tästä linkistä.

Kuva: Jouni Koskela

Lisätietoja:

Kaupunginjohtaja Jari Heiniluoma, Parkano, p. 044 7865 201, jari.heiniluoma@parkano.fi

Kaikki artikkelit
Created with Sketch.