Vetytalouden painopiste on siirtynyt kokonaisvaltaiseen teollisuuden päästöjen vähentämiseen ja sektori-integraatioon, jossa vedyn rooli tullee olemaan keskeinen. Kiihtyvä energiamurros edellyttää muutoksia. Sektori-integraatio tarkoittaa sähkö-, kaukolämpö- ja kaasuverkkojen yhteispeliä. Tämän yhteispelin kehittyminen on yksi energiamurroksen tärkeimmistä edellytyksistä.
Energiamurroksen kokonaishallintaan vaikuttaa, miten lähitulevaisuuden voimakkaasti sähköistyvä energiajärjestelmä saadaan hallittua, kun valtaosa tuotannosta tulee olemaan vaihtelevaa ja sääriippuvaa.
Esimerkiksi tähän ongelmaan pureutuu Tampereen ammattikorkeakoulussa käynnistynyt VETY-tekno – Vetytalouden teknologiat sektori-integraatiossa -hanke ja siihen liittyvä investointihanke Vetytalouden teknologioiden investoinnit. Kohderyhmänä ovat vedyn tuotantoon, varastointiin, käyttöön ja jatkojalostukseen liittyvät pirkanmaalaiset pk-yritykset.
Investointihankkeessa toteutetaan alan yrityksiä tukevan TKI-työn mahdollistavan laitteiston hankinta, joka integroidaan osaksi liikuteltavaa hybridienergiajärjestelmää. Kehittämishankkeessa demonstroidaan mobiilin laboratorion avulla vetytalouden eri vaiheisiin liittyviä teknologisia haasteita. Haasteet ovat pääosin yrityslähtöisiä.
Pirkanmaan liitto myönsi Tampereen ammattikorkeakoulun VETY-tekno – Vetytalouden teknologiat sektori-integraatiossa -kehittämishankkeelle Euroopan aluekehitysrahastosta ja valtion rahoituksena 172 035 euroa. Hanketta varaudutaan rahoittamaan 76 152 eurolla vuosina 2026–2027, jos hanke etenee hyväksytyn hankesuunnitelman mukaisesti. Kehittämishankkeen omarahoitusosuudesta (106 368 euroa) vastaa Tampereen ammattikorkeakoulu.
Vetytalouden teknologioiden investoinnit -hanke saa Euroopan aluekehitysrahastosta ja valtion rahoituksena 152 250 euroa. Investointihankkeen omarahoitusosuudesta (152 250 euroa) vastaa Tampereen ammattikorkeakoulu.
Vuoden 2027 helmikuun lopussa päättyvä hanke tukee Pirkanmaan maakuntaohjelmaa toteuttamalla ohjelman missioita: Pirkanmaalla tehdään osaamisesta ja tiedosta arvoa ja Pirkanmaalla asutaan ja liikutaan kestävästi. Hanke edistää myös älykkään erikoistumisen sisältökärkeä: Vastuullisesti uudistuva teollisuus ja hallittu kestävyysmurros.
Lisätiedot:
Tampereen ammattikorkeakoulu:
Yliopettaja Aki Korpela, p. 0406372840, aki.korpela@tuni.fi