Tampereen ja Pirkanmaan Brysselin EU-toimiston toimintatapa ja kansainvälinen hanketyö uudistuu
Toimiston kautta tapahtuva läsnäolo Brysselissä on keskeinen, kun vaikuttamme EU:n päätöksentekoon. Se on portti unionin tarjoamiin mahdollisuuksiin, kuten rahoitukseen ja kansainväliseen yhteistyöhön, kirjoittaa toimiston johtaja Harri Airaksinen.
Tampereen ja Pirkanmaan Brysselin EU-toimisto on menneen syksyn aikana päivittänyt toimintatapaansa vastatakseen yhä paremmin alueemme kansainvälisiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Toimiston kautta tapahtuva läsnäolo Brysselissä on keskeinen, kun vaikuttamme EU:n päätöksentekoon. Se on portti unionin tarjoamiin mahdollisuuksiin, kuten rahoitukseen ja kansainväliseen yhteistyöhön.
Uudet toimintatavat
Uudistunut toimintatapa keskittyy entistä enemmän Brysselissä vaikuttavien verkostojen hyödyntämiseen ja alueellamme sidosryhmien osallistamiseen. Toimisto on luonut entistäkin tiiviimpää yhteistyötä paikallisten yritysten ja niiden etujärjestöjen, yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. Erityisen arvokasta on se, että kaikki Pirkanmaan kansalliseen edunvalvonta- ja vaikuttamistyöhön osallistuvat tahot ovat mukana toimiston kumppaneina ja osallistuvat sen ylläpitoon. Nämä ovat Tampereen kaupunki, Pirkanmaan liitto, Tampereen kaupunkiseutu, Tampereen ammattikorkeakoulu, Tampereen yliopisto, Tampereen kauppakamari, Pirkanmaan yrittäjät ja Pirkanmaan hyvinvointialue. Palvelun tuottaa Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Business Tampere Oy. Tämä yhteistyö mahdollistaa paremman tiedonkulun ja resurssien jakamisen, mikä puolestaan lisää alueen kilpailukykyä ja innovaatiokykyä.
Jatkossa tavoitteemme on kerätä dataa ja arvioida onnistumisiamme eri ohjelmien hyödyntämisessä sekä toiminnan vaikuttavuutta. Tämä on tärkeää, sillä se mahdollistaa resurssien oikeaa kohdentamista ja parantaa onnistumismahdollisuuksiamme kovassa rahoituskilpailussa.
Kumppanuuksien ja rahoituksen edistäminen
Brysselin EU-toimiston kumppanuustyö on myös saanut uudenlaista painotusta. Toimisto etsii aktiivisesti uusia yhteistyömahdollisuuksia EU:n alueella sekä myös assosiaatiomaiden osalta eri rahoitusohjelmien kautta. Aktivoimme edelleen yhteistyötämme esimerkiksi Eurocitiesin, ERRIN:in, ESRA:n ja OASC:n kanssa. Ne ovat tärkeä väylä vaikuttaa EU:n tuleviin rahoituslinjauksiin ja hankkia uskottavia kumppaneita yhteisiin projekteihin.
Rahoitusta tavoitellaan esimerkiksi uudistuvan ja digitalisoituvan teollisuuden, puolustuksen ja turvallisuuden, puolijohdealan, kiertotalouden, hyvinvoinnin ja terveyden sekä matkailun aloilla. Tämä on laaja kattaus alueemme koko huomioon ottaen, mutta niin on osaamis- ja yrityspohjammekin.
Toimisto järjestää kansainvälisiä seminaareja ja työpajoja, joissa sidosryhmät voivat jakaa kokemuksia ja onnistumisia. Tällaiset tilaisuudet tarjoavat arvokasta tietoa ja innostusta uusien avausten kehittämiseen sekä yhteistyön syventämiseen eri kansainvälisten kumppanien kanssa. Ne palvelevat myös tärkeässä tunnettuuden parantamisessa ja markkinoinnissa.
Tulevaisuuden näkymät
Toimintamme on järjestäytymässä Tampereella toimivaan kotitoimistoon ja asiantuntijaryhmään, joka tekee tiivistä yhteistyötä taustaorganisaatioidensa ja Brysselin toimiston kanssa. Yhdessä raportoimme ja teemme linjauksia ohjausryhmän ja Pirkanmaan edunvalvontaryhmän suuntaan. Toimistomme resurssit vahvistuvat vuoden alussa huomattavasti, kun uusi EU-erityisasiantuntijamme, HTM Joni Rauhansalo aloittaa tehtävässään Brysselissä. Hänen tehtäviinsä kuuluvat muun muassa rahoituksen seuranta ja kumppanuusverkoston toimintaan osallistuminen.
Toiminnan alkuvaihe on paljolti keskittynyt EU:n tulevan rahoituskehyksen linjauksiin vaikuttamiseen sekä kumppanuuksien ja rahoitusmahdollisuuksien kartoittamiseen. Brysselin EU-toimiston uudistuminen on vasta alkua Pirkanmaan strategisten EU-vaikuttamistavoitteiden laadinnalle, joka tähtää kokonaisvaltaiseen vaikuttamiseen ja yhteistyöhön. Nämä tavoitteet laaditaan ylläpitäjien kanssa yhteistyössä ja ne valmistuvat kevään aikana. Tampereen ja Pirkanmaan alueen kiinnostus kansainvälisiin yhteistyöprojekteihin ja EU-rahoitukseen toivottavasti kasvaa, kun paikalliset toimijat saavat entistä enemmän ennakoivaa tietoa ja tukea niin Brysselin toimistolta kuin kotimaan asiantuntijaverkostoltakin.
Tavoitteemme on olla palveleva, ketterä ja oppiva. Tämä edellyttää aktiivista vuoropuhelua sidosryhmien kanssa sekä jatkuvaa verkostoitumista ja seurantaa EU:n politiikoista ja rahoitusmahdollisuuksista. Tarjoamme uusia mahdollisuuksia Pirkanmaan kasvulle ja kehitykselle vahvistaen alueen innovaatioiden ja kestävän kasvun edelläkävijänä Euroopassa.
Harri Airaksinen
Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimiston johtaja
Kuva: Laura Vanzo / Business Tampere Oy
---
Pirkanmaan maakunnan yhteistyöryhmä (MYR) kokoaa vaikuttajat yhteen ja linjaa maakunnan kehittämisen kannalta merkittävimmät ohjelmat, sopimukset ja rahoitukset. Yhteistyöryhmä kokoontuu neljä kertaa vuodessa vuosikellon mukaisten teemojen äärelle. Maakunnan yhteistyöryhmän joulukuun kokouksen teemana oli Pirkanmaan kansainvälinen kehittämisyhteistyö, jota uudistuneen Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimiston johtaja Harri Airaksinen avaa tässä jutussaan. Kirjoitus ja myös Myrrissä esitelty Interreg-rahoitteinen We make transition! -hanke -esittely ovat osa Maakunnan yhteistyöryhmän ajankohtaisia -blogisarjaa.