Hyppää sisältöön

Uusi blogisarja alkaa! – Energiayhteisöt pähkinänkuoressa

| Blogi, Pirkanmaan liitto, Ympäristö ja ilmasto

Jaamme blogisarjassa hyödyllistä tietoa energiayhteisöistä. Tämä blogi kertoo oleellisimmat tiedot aiheesta, jotta energiayhteisöt tulevat kaikille tutuiksi!

Pirkanmaan liitto on mukana kansainvälisessä REC4EU-hankkeessa (Renewable Energy Communities for EU regions), jossa edistetään energiayhteisöjen syntymistä, toimintaa, verkostoitumista ja tiedonvälitystä. Hankkeen viimeisen vuoden käynnistyessä alkaa blogisarja Energiayhteisöjen kehittäjät, jossa jaetaan hyödyllistä tietoa energiayhteisöistä.

Mitä energiayhteisöt ovat ja miksi sellaisia kannattaisi perustaa?

Energiayhteisöt ovat jakamistalouden muoto, jossa yhteisön jäsenet jakavat yhdessä tuottamaansa uusiutuvaa energiaa. Energiayhteisöt voivat muodostua eri energiamuotojen, kuten sähkön, lämmön tai kaasun ympärille. Energiayhteisöille on useita malleja, joista tässä keskitytään kiinteistön sisäisiin, hyvityslaskennalla toteutettuihin sähköenergiayhteisöihin. Tällaiset energiayhteisöt ovat Suomessa toistaiseksi yleisimpiä. Sähköenergiayhteisön voi perustaa saman sähköliittymän sisällä oleville käyttöpaikoille nopeimmillaan jo muutamassa viikossa.

Sähköenergiayhteisön muodostaminen alkaa, kun esimerkiksi kerrostalon taloyhtiökokouksessa päätetään hankkia yhteiset aurinkopaneelit rakennuksen katolle ja jakaa niillä tuotettu sähkö sovitulla tavalla asukkaiden kesken. Ennen toiminnan aloittamista energiayhteisön on rekisteröidyttävä alueensa jakeluverkonhaltijalle, joka vastaa energiayhteisön sähkön mittauksesta. Mahdollisesti ylijäävä sähkö voidaan varastoida akkuihin tai myydä yhteisön ulkopuolelle sähköverkkoon.

Sähköenergiayhteisöt tarjoavat kuluttajille tavan osallistua energiamarkkinoille ja tuottaa osan käyttämästään energiasta haluamallaan tavalla. Energiayhteisöt mahdollistavat uusiutuvan energian tuottamisen ja käytön uusille ihmisryhmille – myös niille, joille itsenäinen energiantuotanto ei olisi mahdollista esimerkiksi asumismuodosta tai taloudellisesta tilanteesta johtuen.

Kuvassa näkyy As Oy Koivistontien rintamamiestalojen aurinkopaneelien tuotto 4.4.2024. Kuva: Cristian Seres

Tampereen Koivistonkylässä sijaitsevaan, yhdeksän kerrostalon muodostamaan As Oy Koivistontien rintamamiestaloihin perustettiin vuonna 2022 kolme energiayhteisöä. Taloyhtiön puheenjohtajan Cristian Seresin mukaan energiayhteisön perustaminen kävi melko helposti.

– Yhtiökokouksessa ei tullut asiasta poikkipuolista sanaa. Aurinkopaneelit oli jo aiemmin hankittu ja nyt oli kyse siitä, että saadaan niiden tuottamaa sähköä paremmin hyödynnettyä paikan päällä, Seres kertoo.

– Olimme vaan niin edelläkävijöitä, että asioita piti kysyä suoraan verkkoyhtiöltä Tampereen Sähköverkolta ja Pirkanmaan Kiinteistöliitolta. Joitakin ongelmia tuli esiin matkan varrella, koska tuolloin energiayhteisöt eivät olleet vielä edes keskitetysti Fingridin Datahubissa vaan Tampereen Sähköverkko hoiti sitä vielä paikallisesti eikä ohjelmisto ottanut huomioon kaikkia erityistapauksia. Nyt prosessit ovat varmasti jo paljon testatumpia.

Yhteistyö Tampereen Sähköverkon kanssa sujui ongelmitta ja Seres kehuukin, miten hienosti asiat hoituivat yhtiön kanssa.

Energiayhteisöt lisäävät omavaraisuutta ja huoltovarmuutta esimerkiksi sähkökatkosten sattuessa sekä voivat olla taloudellisesti kannattavia. Yhteinen investointi suureen sähköntuotantolaitteistoon ja mahdolliseen varastoon laskee yksikkökustannuksia ja tekee siten esimerkiksi aurinkopaneelien hankkimisesta aiempaa saavutettavampaa.

Ilman energiayhteisön perustamista kerrostalon katolle asennettavien aurinkopaneelien tuotantoa voitaisiin hyödyntää vain kiinteistön yhteisissä tiloissa, kuten porraskäytävien valaistuksessa, pyykkituvassa tai hississä. Energiayhteisön ansiosta aurinkosähköä voidaan hyödyntää lisäksi asunnoissa, mikä laskee energiayhteisön jäsenten sähkölaskuja ja tekee investoinnista kokonaisuudessaan kannattavamman, sillä etenkin kaukolämpöä käyttävissä kiinteistöissä kiinteistösähkön kulutus on melko pientä. Sähkölaskua vähentää myös se, ettei paikan päällä itse tuotetusta energiasta tarvitse maksaa siirtokuluja.

Seresin mukaan energiayhteisön perustamisella voi olla toisenlaisiakin hyötyjä. – Taloyhtiön imagoon sillä on varmasti ollut vaikutusta, sillä minuakin on haastateltu moneen paikkaan aiheesta. Osakkaat eivät sen sijaan ole juuri asiasta puhuneet, koska kyseessä on heille varsin näkymätön asia, Seres toteaa. Hyödyistä keskusteleminen voisi lisätä energiayhteisöjen perustamisen houkuttelevuutta.

– Valitettavasti edelleenkään asukkaat eivät näe sähkölaskuiltaan, minkä verran kilowattitunteja tai euroja heidän sähkölaskultaan on vähennetty, Seres harmittelee. Hän toteaa ymmärtävänsä, että paikallisilla energiayhteisöillä ja sähköverkkoyhtiöillä on erilaiset intressit, eikä energiayhteisön hyötyjä ehkä sen vuoksi näy laskulla. – Datahubin nettipalvelusta periaatteessa saa tiedot säästetyistä kilowattitunneista, mutta se ei ole mitenkään yksinkertaista. Harvalla asukkaalla on mielenkiintoa kirjautua sinne ja vertailla erilaisia tuntisarjoja keskenään.

Pirkanmaan energiayhteisöt 

Pirkanmaalle on kyselykierroksen mukaan toistaiseksi perustettu ainakin 41 energiayhteisöä, joista kolme sijaitsee kyseisessä As Oy Koivistontien rintamamiestaloissa. Alun perin Koivistontiellä jokainen yhdeksästä kerrostalosta oli kytketty sähköverkkoon omalla liitännällään. Koska Suomen lainsäädännön mukaan energiayhteisön voivat muodostaa vain sellaiset kiinteistöt, jotka ovat kytkettynä sähköverkkoon samalla liitännällä, tämä olisi edellyttänyt 9 erillisen energiayhteisön perustamista. Lämpöremontin yhteydessä taloyhtiö tarvitsi joka tapauksessa uusia liitäntöjä sähköverkkoon, joten samalla tontilla olleet kiinteistöt liitettiin sähköverkkoon yhteisellä uudella liitännällä. Talot sijaitsevat yhteensä kolmella eri tontilla, minkä seurauksena voitiin luoda yhdeksän energiayhteisön sijasta kolme suurempaa yhteisöä.  

Taloyhtiön iäkäs kaukolämpöjärjestelmä ei ollut enää energiatehokas, joten rakennuksiin päätettiin hankkia vuonna 2021 maalämpöpumput. Niillä saadaan nykyisin tuotettua lähes kaikki lämpö, jota rakennuksissa käytetään vuoden aikana. Sähkö lämpöpumpuille päätettiin tuottaa omilla aurinkopaneeleilla, joiden hankinta mahdollisti myös energiayhteisön perustamisen. ARA maksoi hankinnan kustannuksista 25 prosenttia. 

Taloyhtiön puheenjohtaja Seres suosittelee lämpöpumppujen ja aurinkopaneelien yhdistämistä energiayhteisön perustamista harkitseville. – Mielelläni korostan, että lämpöpumppu ja aurinkopaneelit sopivat loistavasti yhteen. Lämpöpumppu tuottaa yleensä 1 kWh:lla sähköä noin 3 kWh lämpöä. Jos edes osan tuosta tarvittavasta sähköstä tuottaa paikallisesti aurinkopaneeleilla, tipahtavat tuotetun lämmön kustannukset vielä huomattavasti eli lämpöpumppu on kuin kolminkertainen vipuvarsi. 

Aurinkopaneelien ja lämpöpumppujen yhdistelmä mahdollisti lisäksi Koivistontien kiinteistöjen siirtymisen alempaan sähköveron veroluokkaan lämpöpumppujen käyttämän sähkön osalta. Alempaan veroluokkaan voi päästä lämpöpumppujen avulla silloin, kun pumput on kytketty kaukolämpöverkostoon tai niiden nimellisteho on vähintään 0,5 megawattia. Samalla kiinteistöllä olevien toiminnallisen kokonaisuuden muodostavien pumppujen tehot voidaan laskea yhteen veroa määritettäessä, niin kuin Koivistontiellä tehtiin. Tarvittaessa sähköveron palautusta voi hakea jälkikäteen ilmoittamalla lämpöpumppujen kuluttama sähkön määrä Verohallinnolle. Koivistontien rintamamiestalojen taloyhtiö on saanut lämpöpumppujensa ansiosta noin 10 000 euroa sähköveron palautusta vuodessa. 

Seres kokee energiayhteisöt taloyhtiöille hyödyllisiksi ja toivoisi niitä mainostettavan paremmin. – Energiayhteisöt ovat loistava asia ja niitä tulisi edistää Suomessa huomattavasti. Varmasti olisi paljon taloyhtiöitä, joiden katoille mahtuisi hyvin aurinkopaneeleita ja joiden asukkaat voisivat hyödyntää paikallista sähköä. Käsittääkseni paikalliset energiayhteisöt ovat kuitenkin jääneet varsin harvinaisiksi – ehkä niitä pitäisi mainostaa paremmin?

Tulevaisuudessa Seres näkee taloyhtiöiden pystyvän toimimaan Suomen sähköverkon turvaajina erilaisia häiriötilanteita vastaan ja siinä ohessa hyödyntämään akkuja itse tuotetun aurinkosähkön varastoimisessa yöaikaan. Tämä loisi mahdollisuuksia myös akustoja tarjoaville yrityksille. – Lähivuosina tulevat varmasti akustot yleistymään. Pelkkä sähkön varastointi vuorokauden sisällä ei vielä ole taloudellisesti kannattavaa, mutta koska Fingrid maksaa ainakin toistaiseksi huomattavan hyvää korvausta sähköverkon taajuusohjattuun käyttö- ja häiriöreserviin osallistumisesta, useampikin akustoja tarjoava yritys pystyy tarjoamaan sopimuksia, joissa Fingridin korvaukset tällä hetkellä jopa kattavat kaikki akuston kustannukset.  

Energiayhteisöillä voidaan näin ollen lisätä Pirkanmaalla kasvavissa määrin paikallista uusiutuvaa energiantuotantoa, pienentää sähkölaskuja sekä turvata sähköverkon toimintaa häiriötilanteiden sattuessa. Energiayhteisöt ovat tärkeä osa tulevaisuuden päästötöntä ja vakaata energiajärjestelmää, ja monet voivat edistää niitä helposti omasta taloyhtiöstään käsin! 

Näin energiayhteisö perustetaan

Taloyhtiön muodostaman paikallisen energiayhteisön perustamisella on kuusi vaihetta. Itse perustamispäätös tehdään taloyhtiön yhtiökokouksessa pidettävän esityksen perusteella. Päätöksessä sovitaan pientuotannon ylijäämän käyttöpaikkakohtaiset jakoperusteet. Seuraavaksi taloyhtiö hankkii sähköntuotantolaitteiston (yleensä aurinkopaneelit) ja asentava urakoitsija ilmoittaa sähköverkkoyhtiölle tuotannon liittämisestä jakeluverkkoon.

Tämän jälkeen tuore energiayhteisö tekee sähkön myyntisopimuksen. Sähköntuotannon jakaminen energiayhteisössä voidaan toteuttaa kahdella tavalla (SMA tai SMB). Molemmissa jakotavoissa tuotanto vähentää ensin kiinteistönmittauksen kulutusta, jonka jälkeen ylijäämä jyvitetään yhteisön sopimalla tavalla.

Kun energiayhteisön asiat ovat sisäisesti järjestyksessä, yhteisön edustaja, joka voi olla esimerkiksi taloyhtiön isännöitsijä tai hallituksen puheenjohtaja, tekee alueesta vastaavalle sähköverkkoyhtiölle ilmoituksen energiayhteisön perustamisesta. Lomake energiayhteisön perustamiseksi löytyy yleensä oman sähköverkkoyhtiön nettisivuilta.

Vastaanotettuaan ilmoituksen yhteisön perustamisesta sähköverkkoyhtiö tarkistaa, että kaikki energiayhteisön perustamiseksi vaadittavat tiedot ovat kunnossa. Kun kaikki tarvittavat tiedot on toimitettu, energiayhteisö saadaan perustettua virallisesti kahden viikon sisällä ilmoituksesta.

Kaikki artikkelit
Created with Sketch.