VIADUCT-projektin tapaaminen Pieve di Soligossa lisäsi alueiden tiedonvaihtoa
|
Elinvoima ja uudistuminen,
Hankkeet ja selvitykset,
Pirkanmaan liitto
Päivät olivat täynnä hyödyllistä keskustelua ja tulevat varmasti vaikuttamaan politiikkatyökalujen kehittymiseen osallistuvilla alueilla.
VIADUCT-projektin kumppanit ja sidosryhmät kokoontuivat marraskuussa hankekonsortion toiseen alueiden väliseen työpajaan ja kolmanteen alueiden väliseen vierailuun Italian Pieve di Soligossa.
Pieve di Soligon kunnan isännöimässä tapaamisessa osallistujat kokoontuivat yhteen erilaisissa alueen historiallisissa sijainneissa. Ensimmäisenä päivänä kumppanit ja sidosryhmien edustajat tapasivat Solighetton Villa Brandolinissa. Pieve di Soligon kunnan pormestari Stefano Soldanin lämpimän vastaanoton jälkeen osallistujilla oli mahdollisuus esittäytyä ja verkostoitua kahvitauon aikana.
Päivän loppupuolella kuultiin innostavia esityksiä hyvistä käytännöistä liiketoimintapotentiaalia omaavien ideoiden ja tutkimustulosten tunnistamisesta ja arvioinnista aina Kaunasin Innovation Exhibition/Contest ”Technorama“ -tapahtumasta, Tampereen yliopiston Innovaatiopalveluiden fasilitoimaan ideoiden kaupallista valmiutta arvioivaan IRIS-metodiin ja Venetsian yliopiston PInK (Promoting Innovation and Knowledge) -yksikköön. Esitykset herättivät hyödyllistä keskustelua ja tulevat varmasti vaikuttamaan politiikkatyökalujen kehittymiseen osallistuvilla alueilla.
VIADUCT-kumppanit yhteiskuvassa. Projektipäällikkö Nadja Nordling edessä kolmantena oikealta.
Opintokäynnit: Mitä opittiin?
Tapaamisen toinen päivä oli omistettu kahdelle opintokäynnille: ensimmäinen kohdistui Lanificio Paolettin villatehtaaseen Follinassa ja toinen Farròssa sijaitsevaan viinikonsulttiyritys Giotto Consultingiin. Vuonna 1795 perustettu Lanificio Paoletti Follinassa on villakankaiden valmistaja, jonka tavoitteena on suojella perinteisiä materiaaleja ja tekniikoita kestävästi paikallisia resursseja hyödyntäen. Opintokäynti antoi osallistujille käsityksen villateollisuuden toiminnasta ja sen käsityön historiasta alueella.
Villatehtaan vierailun jälkeen projektikumppanit ja sidosryhmän edustajat vierailivat Giotto Consultingissa: viininvalmistuskonsultointiin, tutkimukseen ja koulutukseen erikoistuneessa yrityksessä. Yrityksen tutkimus pyrkii parantamaan viinien laatua ja tuotantoa sekä yhdistämään erilaisia aloja viinintuotannon tuntemuksen saavuttamiseksi. Vierailu sisälsi esittelyn erilaisista maaperätyypeistä ja selitykset siitä, miten ne vaikuttavat rypäleisiin ja myöhemmin viiniin, upean viininmaistelun sekä tutustumisen viinintuotannon laboratorioon.
Nämä kaksi opintokäyntiä esittelivät alueellisia sidosryhmiä, jotka ovat onnistuneet yhdistämään alueen perinteet tutkimukseen ja innovaatiotoimintaan, toimien samalla alansa hyvinä esimerkkeinä.
Sidosryhmien edustajien hyvästelyn jälkeen tapaamisen toisen päivän iltapäivä omistettiin projektikumppaneiden sisäiselle kokoukselle, jossa arvioitiin hankkeen tähänastista toteutusta sekä laadittiin joitakin jatkotoimia.
Kaiken kaikkiaan VIADUCT-tapaamisen kaksi päivää olivat täynnä innostavia keskusteluja, hyvää meininkiä, mahdollisuuksia verkostoitua ja oppia toisilta sekä herkullista italialaista ruokaa ja viiniä! Iso kiitos paitsi paikalliselle järjestäjälle myös Tampereen yliopiston ja Tampereen kaupungin edustajille osallistumisesta sidosryhmän edustajina tilaisuuteen ja alueiden väliseen tiedonvaihtoon!
Mikä on VIADUCT-hanke?
VIADUCT on Interreg Europen hanke. Sen tavoitteena on edistää teknologiaan perustuvien spin-offien luomista ja kehittämistä ratkaisemalla pääasiallisia esteitä, jotka liittyvät spin-offien luomiseen ja vakiinnuttamiseen politiikkatyökalujen kehittämisellä. Projekti toteutetaan vuosina 2023–2027 ja siihen osallistuu seitsemän projektikumppania, Zaragozan yliopiston (Espanja) johdolla: Pieve di Soligon kunta (Italia); Western Romania Development Agency (Romania); SATT CONECTUS (Ranska), Kaunasin tiede- ja teknologiapuisto (Liettua); Western Regions Development Commission of Ireland (Irlanti) ja Pirkanmaan liitto (Suomi) sekä neuvonantajakumppanina Euroopan johtava tiedonsiirron ammattilaisten yhdistys ASTP (Alankomaat).
Projektipäällikkö (VIADUCT & BEST DIH -hankkeet)Nadja Nordling
Kehitän TKI-yhteistyöverkostoja ja digitaalisen ja vihreän siirtymän innovaatioekosysteemejä tutkimuksen kaupallistamista ja digitaalista siirtymää tukevissa hankkeissa. Uudistavat innovaatioekosysteemit, toimiala- ja tieteenalarajat ylittävä tutkimus- ja innovaatiotoiminta.