We make transition! -hanke (tiivistelmä)
Kestävyyshaasteisiin kietoutuvat yhä monimutkaisemmin niin taloudelliset, sosiaaliset kuin ekologiset tekijät. Kaupungeilla ja kunnilla on ratkaiseva rooli haasteisiin vastaamisessa paikallisesti. Myös kansalaisyhteiskunnan toimijoiden näkökulmat ja tieto tulisi saada paremmin hyödynnettyä yhteiskunnallisen resilienssin vahvistamiseksi. Erilaisilla kansalaisyhteiskunnan toimijoilla – yhdistykset, sosiaaliset yritykset, pienet osuuskunnat, yhteisöt ja yksilöt – voi olla merkittävä uranuurtajan rooli kestävyyden edistämisessä.
We make transition! projekti osallistaa ison joukon alue- ja paikallisviranomaisia sekä kansalaisyhteiskunnan toimijoita ja pieniä yrityksiä Itämeren alueelta. Projektikumppanit Suomesta, Virosta, Latviasta, Puolasta, Saksasta ja Norjasta tekevät yhteistyötä ja toteuttavat ns. murrosareenaprosesseja yhteensä 12 kaupungissa. Murrosareena tarkoittaa erilaisten toimijoiden ja näkökulmien tuomista yhteen työpajojen sarjaan, jossa luodaan yhteinen visio ja lähdetään sen pohjalta kehittämään konkreettisia toimenpiteitä ja aloitteita kohti haluttua tulevaisuutta. We make transition! keskittyy erityisesti kansalaisyhteiskunnan toimijoiden ja pienten yritysten äänen kuulumiseen mm. seuraavissa kestävyysaiheissa: 1) kestävä kuluttaminen & elämäntapa, 2) maatalous & ruoka, 3) luonnon monimuotoisuus, 4) kierto- ja jakamistalous.
Partnerit ovat tämän lisäksi valinneet ja kutsuneet yhteensä 30 murrosagenttia omista maistaan luomaan yhteistä Itämeren alueen kestävyysvisiota, jossa kansalaisyhteiskunnan toimijoiden näkökulmat, haasteet ja yhteistyötarpeet korostuvat. Visio sisältää myös suosituksia yhteistyön parantamisesta paikallishallinnon ja kansalaisyhteiskunnan välillä kestävyyden edistämiseksi. Kansainvälinen murrosagenttien ryhmä koostuu niin kansalaisyhteiskunnan, pienyritysten kuin paikallishallinnon edustajista.
Murrosareenaprosessien tuloksena vahvistetaan paikallista tahtotilaa ja käynnistetään yhdessä kehitettyjä toimia kohti kestävämpää tulevaisuutta. Projektin päätuotos on käytännönläheinen manuaali, joka sisältää kuvauksen murrosareenamenetelmän mukaisesta visiointi- ja yhteiskehittämisprosessista, jota hankkeessa on sovellettu kussakin 12 paikassa erilaisissa kestävyysaiheissa. Manuaali sisältää myös tarinat ja opit kustakin 12 prosessin toteutuksesta. Hankkeessa toteutettua osallistavaa menetelmää levitetään laajasti muille kunnille ja kaupungeille hankkeen aikana